100 Leggazdagabb Magyar – Válságálló teljesítmény, megbízható eredmények

Hiába produkáltak mélyrepülést a hazai és nemzetközi tőkepiacok, a befektetési politikája középpontjába a tőkevédelmet állító MKB Bank privátbanki ügyfeleinek vagyona mindvégig biztonságban volt. Az eredményesség nyitjáról Katona Ildikó, az MKB Private Banking vezetője beszélt.

Privátbankinak nevezett szolgáltatást sokan kínálnak a piacon, több-kevesebb sikerrel …

Mi mindenekelőtt abban különbözünk sok versenytársunktól, hogy valóban a klasszikus értelemben vett, Nyugat-Európában elterjedt privátbankolást kínáljuk. Itt nincs „előre gyártott” termék: a szolgáltatás legfontosabb eleme maga a diplomával, többéves befektetési tapasztalattal és természetesen jó empatikus készséggel rendelkező személyi bankár. Személyes, testre szabott tanácsokat ad, figyelembe véve az ügyfél egyedi lehetőségeit, viszonyulását a pénzügyekhez, a kockázathoz, szokásait, pénzügyi helyzetét, annak esetleges változásait. A tanácsadás kiterjed pénzügyi és jogi kérdésekre, de akár műkincsek vagy adózás területén is tudunk ajánlani jó szakembereket az egész családnak, akár több generáció számára is, így segítve a vagyonkezelést.

Mennyire nyitottak erre Magyarországon az ügyfelek?

Bizonyos méretű vagyon felett már nem lehet kérdés a pénzügyi tanácsadó igénybevétele, szinte alapvetővé válik, mint egy ügyvéd vagy egy családi orvos alkalmazása. Hazánkban még nem igazán jellemzőek az örökölt vagyonok. Elsősorban a gazdasági szektor szereplői, cégvezetők tartoznak az ügyfélkörünkhöz, akik nagyon felkészült réteget alkotnak, és az esetek döntő többségében tudják, mit akarnak. Számukra teljesen természetes, hogy bizalmi viszonyt kell kialakítani a privátbankárral. Senki sem érzi kellemetlennek, ha olyan kényes kérdéseket kell tisztázni, mint mondjuk az öröklés – mi több, sokan az ilyen problémák átbeszélésekor szembesülnek azzal, mennyire egyénre szabott és alaposan átgondolt megoldásokat keresünk. Egyre többen fedezik fel maguknak a szolgáltatásainkat: 2007-ben 592, 2008-ban már 1025 ügyfelünk volt.

Válságos időszakban többször is meggondolja az ember, kire bízza a pénzét… 

Ezért is vagyunk büszkék arra, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére az MKB Private Banking ügyfeleinknek nem kellett 40-50 százalékos veszteségeket elszenvedniük. Mi tudatosan és következetesen konzervatív befektetési politikát folytatunk, portfóliónk csaknem négyötödét alacsony kockázatú termékek, lekötött és látra szóló kamatozású betétek, bel- és külföldi állampapírok, valamint az MKB Bank által kibocsátott kötvények teszik ki. Nem véletlen tehát, hogy a nálunk kezelt vagyon tavaly több mint ötven százalékkal nőtt, megközelítve a 140 milliárd forintot. A nehéz idők miatt az idén várhatóan több cégtulajdonos fog megválni a vállalkozásától, majd személyi bankárainkhoz fordulni a vételárral. Azt sem tartom kizártnak, hogy azok is megkeresnek bennünket, akiket más szolgáltatónál komoly veszteségek értek.

Milyen összeggel érdemes privát bankárhoz fordulni?

Az MKB Private Bankingnél 50 millió forint a belépési korlát, az egy ügyfélre jutó, százmillió forintot jócskán meghaladó átlagos vagyon pedig a legmagasabbnak számít a hazai privát banki szegmensben. Fontosnak tartjuk, hogy legyen limit, nem csupán a presztízsérték miatt, hanem mert egy bizonyos összeg felett lehet csak igazán hatékonyan befektetni. Ugyanakkor az is szempont, hogy ne húzzuk meg túl magasan a határt: azoknak is érdemes legyen vagyonuk egy részének kezelését ránk bízni, akik több helyen kezeltetik a pénzüket. Hiszen ha a próba sikeres, és jönnek az eredmények, hosszabb távra is az MKB Bankot választják.