Audi Magazin – Bizalom, növekedés és napfénytető

Az MKB Bank üzleti vezérigazgató-helyettesével, Katona Ildikóval mindig kellemes élmény egy asztalhoz ülni. Akár a pénzügyi szektorról, akár egy kiállításról, vagy az Audi Q5-ös felszereltségének elengedhetetlen elemeiről van szó, minden témáról könnyedén lehet vele beszélgetni.

Audi Magazin: Két éve olvashattak Önnek egy interjút az Audi Magazinban, amelyet még a bank privátbanki üzletágának vezetőjeként adott. Az azóta eltelt idő meglehetősen izgalmasan alakult a bankszektorban. Melyek azok az események, amelyek legnagyobb hatással voltak a munkájára?

Katona Ildikó: Az én munkámra kétségtelenül annak volt a legnagyobb hatása, hogy 2015. márciusában kineveztek az MKB Bank üzleti vezérigazgató-helyettesének. Így már aktívan lehettem részese az elmúlt időszak egyik legfontosabb mozzanatának, a devizahitelek forintosításának és az ezzel kapcsolatos elszámolásnak. Szintén nagy horderejű volt, hogy csődbe ment néhány, komolyan vagyonokat kezelő brókercég. Utóbbi egyébként számunkra összességében pozitív szaldót jelentett: ahogy az ügyfelek bizalmatlanabbá váltak a kisebb értékpapír-kereskedőkkel szemben, úgy hoztak egyre több pénzt hozzánk, értékelték egyre magasabbra a bankrendszert. A kockázatok és hozamok közötti alapösszefüggések megértésének elengedhetetlen tartozéka a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése. ez akár már általános iskolás korban is elkezdhető, így fenőttkorban nem találkoznak olyan helyzetekkel, amelyekben nem tudnak felelősen dönteni, mert nincs meg a kellő tapasztalatuk.

Hogy tudnak rész venni ebben a képzési folyamatban?

A saját ügyfélkörünkkel könnyebb a helyzetünk, mert a cégek mellett a magánszemélyeknek is van saját tanácsadójuk a bankfiókjainkban, aki tisztában van az ügyfél pénzügyi helyzetével, és akihez akár a netbanki rendszeren keresztül is lehet időpontot foglalni. Amikor 1,35% a jegybanki alapkamat, akkor nagyon nehéz okosnak lenni; ilyenkor jól jön a szakember segítsége. Vele a hozamok és a kockázatok szempontjából a leginkább megfelelő befektetést találják meg, természetesen közösen.

Milyen eszközökkel tudják elősegíteni ez a közös választást?

Először is azzal, hogy a lehető legszélesebb palettát kínáljuk az ügyfeleinknek. Igyekszünk megtalálni az ő életciklusuknak, elvárásaiknak, kockázati étvágyuknak legmegfelelőbbet. Ez sokkal fókuszáltabb hozzáadott érték, hiszen nemcsak egy-két terméket ajánlunk, hanem valóban felkínáljuk a választás lehetőségét. Az ügyfél elmondja a problémáit, mi pedig megoldást keresünk, és nem eladunk egy pénzügyi terméket.

A brókercégek csődje nyilvánvalóan egy erős bizalmatlanságot szült a pénzügyi szektorban. Hogyan lehet ezt orvosolni?

Alapvető, hogy különböző szolgáltatókat, jelen esetben egy brókercéget és egy nagybankot nem lehet és nem is szabad összehasonlítani: teljesen más a gondolkodásmódjuk, illetve a felelősségvállalásuk, ahogy az is, mekkora a vagyon, amellyel egy adott cég felel a betéteseiért. A legfontosabb, hogy ügyfeleink megértsék és elfogadják: most nincs itt az ideje a „hű, de nagy pénzt akarok keresni” gondolkodásnak. Ezzel a mentalitással érdemes a lottózót felkeresni. Most inkább óvatosnak kell lenni, odafigyelni, megnézni, hogy ki az, aki nekem az adott hozamot ígéri, mennyire megbízható, mennyire vállal felelősséget a befektetéseimért. És egyáltalán nem mellékes az sem, hogy megtalálom-e még őt két év múlva, amikor majd visszamegyek a pénzemért.

A befektetések terén fontos kritérium a tervezhetőség. Mire számíthatunk 2016-ban?

Óriási változásokra biztosan nem. Az inflációban vagy alapkamatban egészen biztos, hogy nem lesz eget rengető módosulás. A piac évek óta várta az amerikai jegybank, a Fed kamatemelését, ami olyan kismértékű lett, hogy kár lenne tőle csodát várni. Ugyanakkor a magyar gazdaságban kitapintható a növekedés. Kiszámítható pénzügyi környezetben egy mérsékelt bővülés – egészen jó jövőképnek mondható.

Annak idején beszélgettünk az MKB-gyűjteményéről, és arról, hogy mennyire szereti a képzőművészetet, ugyanakkor mennyire nincs ideje kiállításokra járni. Változott a helyzet?

Igen, de rossz irányba. Habár legutóbb hivatali kötelezettségből kellett ellátogatnom a Várkert Bazárba, ahol a bank 65 éves születésnapjára rendeztünk egy ünnepi kiállítást. Felemelő élmény volt egyben látni a gyűjtemény impresszív darabjait, leírhatatlan élményt adtak a XIX-XX. századi magyar festészet egybegyűjtött remekművei.

Egy fehér Audi Q5-ös is tekinthető remekműnek, nem?

Abszolút. Ez az első olyan autóm, amelyet volt időm kiválasztani és kivárni. Éppen két éve van meg, a választásánál két fontos kritérium volt: a napfénytető és a manuális váltó. Elfogadom, hogy ódivatú a megközelítésem, és tisztában vagyok azzal, hogy ezt a kategóriát szinte kivétel nélkül automata váltóval kérik. Én viszont szeretek sebességet váltani: jó érzés meghatározni, hogy mennyire húzzon az autó, hogy mikor kapcsolja vissza. Szeretem érezni, hogy a kezemben van az irányítás. Igaz, hogy így nem lehet egyszerre sminkelni és telefonálni, de ez legyen a legnagyobb baj. Szeretem, hogy magasan ülök az autóban, rálátok a forgalomra. És az sem mellékes, hogy számos barátnőm odavan a kocsiért: annyira tetszik nekik a Q5-ös, hogy a mai napig rendszeresen tartok autóbemutatókat.

Az a múltkor kiderült, hogy otthonosan mozog az autók között. Gondolom, ennek megfelelően választott motort is az autóba.

Amit szerettem volna, az csak vállalhatatlan felárral lett volna megoldható. Így maradt a 2.0 TDI. Jó motor, de nekem nem elég erős.

Egy jó erős benzines motor?

Azt a férjem ellenezte, biztonsági megfontolásokból, ezért aztán a hibrid sem jöhet szóba. Ha viszont majd lesz tisztán elektromos Audi Q5-ös, akkor rám számíthatnak! Azt nagyon szívesen vezetném, és jó érzés lenne, hogy tettem valamit a környezetért is.